Utställning i Tidaholm 2011





Mareile 85

                                                                                        


Who wants yesterday´s paper?
Bara en upprepning av det vi säger har varit 
tills du med dina ögon som två häftstift                                     
naglar fast ett ord, en mening på väggen
Varje ord, bokstav är den första.
Det finns ingen annan ordning
 än den du skapar själv




När jag blev tillfrågan om jag kunde tänka mig att ställa ut på Litografiska museet i Tidaholm försäkrade jag mig om att jag kunde visa annat än bara grafik, jag jobbar ju så, med olika material och arbetssätt. Jag försäkrade mig eftersom jag visste att jag ville visa både äldre och nyare arbeten. 

 Grafik för mig betyder den mångfaldigade bilden. Och tidningar, trycksaker och böcker har en föränderlig relation med grafiken. I dag behövs inte tryckpressarna för att skapa dem utan konsten har annekterat verktygen. Jag arbetar ofta med dagstidningar, för materialet som bär på sin egen förgänglighet och för det aldrig sinande innehållet som skrivs och glöms och skrivs och och glöms och dyker upp i nya berättelser



Varför övergav föräldrarna sina sju barn? stod det att läsa i den Estniska tidningen Postimes 1932.
Flickan längst till vänster heter Villis Kobin och hon kommer långt senare att bli min mor, Mareile 





Det var natt när hon måste i väg. Hon fick ta favorithästen när hon skulle lämna landet, undan kriget. Efter ett tag blev hon rädd och vände hem. Då mötte hon några unga soldater som sett fronten bara någon kilometer bort! Dom hjälpte henne upp på ett tågtak där hon fick ligga fastklamrad och gömd på resan över havet och hela vägen till Flensburg. I Flensburg placerades hon i ett flyktingläger. Där var alla hungriga men dom var fria att gå vart dom ville. På så vis lärde hon känna en fiskare i stan. Han gav henne alltid dagens fiskrens. Det delade hon med sig av till ett läger för män. Resten kokade hon soppa på till dom där hon bodde.

Befälet i lägret som fick fiskrester bestämde sig för att "vad som än hände skulle han hjälpa den där flickan bort från Tyskland". Det gick till så att hon fick sista platsen i en liten fiskebåt på väg till Landskrona i Sverige. Där tog Röda korset emot. För första gången på väldigt länge fick hon en säng och egna pengar, tre kronor. För pengarna köpte hon sju stycken bakelser och en pingpong boll.







 


           Vid vatten




Who wants yesterday´s paper?


På vernissagen genomförde författarna Eric Fylkeson och Johan Nordbeck en  uppläsnings performance 

tillsammans. De läste i dialog ur sina medtagna böcker. en grund som processades fram samtidigt som 

uppläsningen pågick.



Eric och jag i samtal innan föreställningen





Eric och jag har gjort en bok tillsammans, Badkar till övers. En handgjord bok inom det numera avslutade 

projektet Rosenlöfs bok